Kuchnia

Przygotowanie 1) Hamburgera zaczynamy od przygotowania kotletów. Najpierw należy zalać czerstwą bułeczkę cebulową mlekiem, poczekać aż nasiąknie i dobrze odcisnąć. Następnie w maszynce mielimy łopatkę razem boczkiem, czosnkiem i odciśniętą bułeczką. Do masy dodajemy jajko, musztardę, ketchup i przyprawy. 2) W międzyczasie lekko podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulkę, po czym dodajemy ją do mięsnej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy przez ok 5 min. Formujemy płaskie, okrągłe burgery. Należy pamiętać, aby ich średnica była delikatnie większa niż średnica bułki, w której będziemy je umieszczać. To dlatego, że podczas smażenia burgery się skurczą. 3) Tak uformowane kotleciki można wyłożyć na papierze do pieczenia i schować na 15 min do zamrażarki. Dzięki temu utrzymają swoją formę i łatwiej będzie przenosić je na patelnię. 4) Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy kotlety z obu stron do zrumienienia. A ponieważ w tym przypadku burgery są wieprzowe, to w przeciwieństwie do mięsa wołowego, należy je dobrze wysmażyć, by nie były surowe! 5) Teraz pozostaje tylko przejść do budowania cudownego, domowego hamburgera. Bułki z sezamem rozcinamy i kładziemy dosłownie na chwilę na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu. Chodzi o to, by środek bułki był chrupiący. 6) W między czasie przekrawamy każdy plaster boczku wędzonego na pół i podsmażamy na chrupko. 7) Na dolnej połówce bułki rozprowadzamy trochę sosu, kładziemy liść sałaty, następnie kilka plastrów pomidora, ogórka konserwowego i cebuli czerwonej. Kolejna warstwa to aromatyczny kotlecik, na to plaster sera topionego i dwa półplasterki boczku. Na wszystko ponownie nakładamy porządną dawkę sosu do hamburgerów i zamykamy kanapkę dociskając ją lekko. Można pałaszować!